Het goede doel voor 2019 is Stichting Muco & Friends.

Aankomend jaar is alweer de 9e editie van de Leiden Ladiesrun. En net als voorgaande jaren heeft het bestuur ook dit jaar weer een nieuw goed doel gekozen. Aankomend jaar zullen de dames gaan lopen voor Stichting Muco & Friends.
De volledige opbrengst zal zoals elk jaar volledig naar het goede doel gaan. Wij hopen met z’n allen weer een mooi bedrag neer te zetten.

Wat is Cystic fibrosis?

In ons lichaam zitten ontelbaar veel kliertjes die slijm uitscheiden. Dat slijm is belangrijk, want het helpt bij het afvoeren van bacteriën en bijvoorbeeld stofdeeltjes die zijn ingeademd. Ook transporteert het slijm enzymen naar de darm. Enzymen zorgen ervoor dat vetten goed verteerd kunnen worden. Bij gezonde mensen is het slijm vrij vloeibaar, doorzichtig en dun. Als u cystic fibrosis heeft, is het slijm juist erg taai en dik.

Ophopingen van slijm

Omdat dit taaie slijm niet goed in staat is om de afvalstoffen en enzymen te vervoeren, ontstaan er overal in het lichaam ophopingen van dit slijm dat niet verder kan. Vooral in de longen veroorzaakt dit problemen. Het opgehoopte slijm zorgt daar voor ontstekingen en leidt tot benauwdheid. Als u cystic fibrosis heeft, is ademhalen niet altijd even gemakkelijk. Ook veroorzaakt het taaie slijm littekens in de alvleesklier (die de enzymen afscheidt) en de lever. De longen, alvleesklier en de lever kunnen door cystic fibrosis dus niet meer functioneren zoals het hoort. Ook de darmen kunnen verstopt raken, omdat de enzymen die nodig zijn voor de vertering van vetten er niet meer voldoende terecht komen.

Website 

Facebook van stichting Muco&Friends.

 

 

Goede doelen eerdere edities:

2018 – SJOK
2017 – Franniez
2016 – Stichting Roos
2015 – LUMC Willem-Alexander Kinderziekenhuis
2014 – Doe een Wens
2013 – Guusje Nederhorst Foundation
2012 – Free A Girl / Stop Kindermisbruik
2011 – Het Glazen Huis Serious Request