Het goede doel voor 2017 is Franniez.

Aankomend jaar is alweer de 7e editie van de Leiden Ladiesrun. En net als voorgaande jaren heeft het bestuur ook dit jaar weer een nieuw goed doel gekozen. Aankomend jaar zullen de dames gaan lopen voor Franniez.

Over Franniez

‘Eindelijk ook iets voor ons!’

Geschreven door Franny Slingerland

Zo’n vijf jaar geleden werd er bij ons in het LUMC naast de Kanjerkralen voor kinderen met kanker een tweede verzamelsysteem ingezet voor kinderen met een hartafwijking,  de Tikkies. Voor de overige kinderen hadden wij een grabbelton. Maar als je regelmatig naar het ziekenhuis komt, en dat doe je als je chronisch ziek bent, ben je wel klaar met die cadeautjes uit de ton.

Dat was het moment dat ik samen met Hennie en Frankje aan het verzamelsysteem voor chronisch zieke kinderen begon.  Om dit idee te kunnen realiseren moesten we een complete organisatie opzetten, geld om te kunnen produceren kregen we door sponsoracties en bedrijven te benaderen en voor de publiciteit en informatie werd er een website, posters en folders ontwikkeld. We kregen zelfs de aandacht van verschillende regionale TV zenders.

Ons clubje vrijwilligers groeide. Al snel hadden we voor een spiraal gekozen, deze draait links en rechts om, en draait dan op en neer. Dat is ook als je chronisch ziek bent, dan gaat het ook op en neer met je. Onze ontwerpster droomde op een nacht dat het op DNA moest lijken, en Walter “onze man van alles kunnen” uit Doetinchem, vertaalde dat in het ontwerp van nu. En omdat golven komen en gaan hebben wij voor onze stickers die op de treden horen, afbeeldingen gekozen van zee en strand. Dat hebben we met een knipoog gedaan, namelijk als je naar huis mag uit het ziekenhuis, krijg je de dolfijn, omdat het dolfijn is dat je naar huis gaat. Of als je zelf kunt koolhydraten tellen, belangrijk bij Diabetes, krijg je de sticker met het ijsje.

De Franniez methode bestaat uit een blauwe of paarse koker, kleuren uit ons logo, met daarin een spiraal. Op de spiraal  bewaar je de treden die je zelf mag kiezen uit 15 kleuren en op de trede plak je de sticker. De kleuren van de treden betekenen niets, kom je uit Leiden wordt jou spiraal rood/wit, houd je van barbies wordt deze roze. Op de spiraal kunnen 75 treden worden geschoven, dat zijn 150 handelingen die klinisch of poliklinisch gebeuren. Boven aan de spiraal zit een dop, onze kluis, daarin zit een geheime code waarmee je op onze website je eigen dagboek kunt bij houden.

De methode is voor jongens en meisjes tussen 0-18 jaar, die chronisch ziek zijn. Denk hierbij o.a. aan diabetes, longproblemen, nierziekten, darmziekten, rheuma, epilepsie en vele andere ziekte beelden.

Inmiddels hebben 25 ziekenhuizen en 2 thuiszorgorganisaties zich bij Franniez aangesloten. Dat is van Groningen tot Maastricht en van Nijmegen tot Leiden. De Franniez Methode wordt gratis aan de ziekenhuizen aangeboden, zodat wij zoveel mogelijk kinderen kunnen bereiken.

Wij zijn nog een relatief jonge stichting, die gedraaid wordt door een kleine club enthousiaste vrijwilligers. Om naamsbekendheid te krijgen hebben we alle ziekenhuizen gebeld, gemaild en hebben we in een 35-tal ziekenhuizen presentaties gegeven. Daarnaast hebben wij een website www.franniez.nl en zijn op Twitter en Facebook te vinden.

Dat Franniez echt iets betekenen voor kinderen en hun ouders bewijzen reacties als: mijn kind gaat anders naar het ziekenhuis; ons kind wilde nooit iets zeggen over haar ziek zijn, en gaat nu met haar spiraal naar oma om te vertellen; aan mijn kind zie je aan de buitenkant niets, maar Franniez vertellen dat er heel veel gebeurt, dat geeft haar zelf vertrouwen.

Dat Franniez voor alle leeftijden is, blijkt uit een vraag van een moeder van een chronisch zieke baby “mag zij Franniez? want dan kan ze later vertellen/laten zien wat er allemaal is gebeurd”. En een jongen van 16 met longproblemen zegt: “eindelijk iets voor ons!” Ook ouders geven aan dat Franniez belangrijk zijn, ze maken het gesprek met andere ouders makkelijker en mocht het meest verdrietige gebeuren dan blijven Franniez over als tastbare herinnering hoe stoer hun kindje was.

Wij krijgen geen subsidie. Voor de inkomsten zijn wij afhankelijk van giften door het organiseren van acties en o.a. vermogensfondsen. Daarnaast worden wij in natura gesponsord door bedrijven voor grafisch en productontwerpen, administratie, transport van de Franniez producten naar de ziekenhuizen en worden onze kokers ingepakt door kinderen van Stichting Speciaal Onderwijs Leiden; zo leren zij werken op locatie en hebben wij geen kosten.

Dat Franniez is geworden wat het nu is, had ik niet durven dromen. En ja er gaat veel vrije tijd inzitten, maar dat valt in het niet, als je een kind Franniez uitdeelt of een reactie van ouders ontvangt dat Franniez hun kindje helpen.

Franniez geven troost, moed en houvast, ze geven een bruggetje om met kinderen in gesprek te gaan. Niet alleen door ouders, familie, juffen, meesters en vriendjes maar ook door ons als zorg professionals.

 

 

franniez_rgb_logo-payoff%20liggendGoede doelen eerdere edities:

2016 – Stichting Roos

2015 – LUMC Willem-Alexander Kinderziekenhuis
2014 – Doe een Wens
2013 – Guusje Nederhorst Foundation
2012 – Free A Girl / Stop Kindermisbruik
2011 – Het Glazen Huis Serious Request